"First Dutch Model Server" voor 3D bouwmodellen naar Nederland

Er wordt al jaren gepraat in Nederland om een "Modelserver" in te schakelen, maar nu lijkt het erop dat het is gelukt, of gaat lukken, via een aantal enthousiaste bedrijven:

Fragment uit artikel technisch weekblad:


....."Daartoe hebben enkele leden onder aanvoering van Portiva en CadVisual besloten samen te investeren in de eerste Nederlandse modelserver voor 3D-bouwmodellen. De leden kochten in ieder geval tot eind 2008 een licentie voor de First Dutch Model Server, die zich in het datacentre van Portiva bevindt.".......

http://www.technischweekblad.nl/14724-Eerste-Nederlandse-server-voor-3D-bouwmodellen-.lynkx

Link naar Traverse - COP Virtueel Bouwen

http://www.traverse.nl.sharepointsite.com/Traverse/Fabriek/Lists/Organisaties/CoP%20Virtueel%20bouwen.aspx

Link naar FIDUMO

http://www.fidumo.nl/


Hoe / wat is een Modelserver zult u zich afvragen?

Hierbij een toelichting van deBIMspecialist:

De stand der techniek rondom informatieuitwisseling, vaak middels tekeningen in (de bouwbrance) in Nederland kan grofweg worden opgedeeld in 5 technologische stappen;

1 “ Handmatig” (Kortweg gezegd: Met potlood en liniaal en tekenbord) (Tot jaren 80/90 toegepast)                           
2 “Digitaal tekenbord” / 2D lijnen, cirkels etc (niet intelligente objecten, vaak AutoCAD in de bouw) (Ingezet in jaren 90, maar nog steeds veel toegepast)
3 "Document-based"   Documenten naar elkaar toesturen (bv. DXF bestanden) (Laatste 10 jaar erg gebruikelijk)
4 "Point-2-Point"          Data uitwisselen en programma’s aan elkaar koppelen     (Laatste 5 jaar toegepast)
5 "Server-based"         Data Sharing, gebaseerd op zelfde “gegevens model”           (Sterke behoefte, veel kennis & innovatie nodig, nieuwe contractvormen en samenwerkingsovereenkomsten)


De technologische stap (5) naar data sharing moet in Nederland dus nog gemaakt worden. Binnen Nederland zien we de eerste resultaten van stap (4) Data uitwisseling, maar ook de bijkomende problemen (Qua techniek, veel onrendable ICT integraties met allerlei applicaties die per versie onderhouden moeten worden. Qua gebruik; onduidelijke verantwoordelijkheden, dubbel werk, faalkosten etc. Etc.) Internationaal zien we een soortgelijke status. De Nordic landen (Noorwegen, Finland, Denemarken) met eerste innovaties rondom “Server-based” maar allen nog in pilot stadium.
Innovatie naar stap (5) zal (moeten) leiden tot kanteling van bouwkolom, nieuwe samenwerkingsvormen,nieuwe contractvormen, minder faalkosten, meer klantwaarde. Kortom: bouwwerken van een hogere kwaliteit en met een grotere flexibiliteit ontworpen, gebouwd en beheerd.
Als specifieke problemen van de sector kunnen we opmerken:
·         Veel dubbel werk
·         Onduidelijke verantwoordelijkheden
·         Informatie is verspreid aanwezig
·         Faalkosten zijn enorm
·         Zeer traditioneel qua samenwerking / integratie.

Als specifieke eisen van het toepassingsgebied of de sector kunnen we opmerken:
·         Integraal samenwerken moet mogelijk zijn
·         Nieuwe (betere) contractvormen
·         Innovatieve technieken / ICT die bijdraagt aan vermindering faalkosten
·         Alle informatie centraal

Toepassing / gebruik van een "Modelserver" zal gepaart moeten gaan met bijbehorende engineeringsmethode en tesamen moeten zorgdragen voor procesoptimalisatie, waarbij opdrachtgevers door het formuleren van eisen een optimale oplossing aangedragen krijgen door uitvoerende partijen die alle informatie centraal opslaan (Server-based) gedurende de gehele life-cycle van het bouwwerk.

Het is dus een gigantische uitdaging voor de bouwbranche om met z'n allen op een Modelserver samen te werken volgens een afgesproken engineeringsmethode.

Er is veel kennis en commitment bij nodig, maar zal op termijn moeten leiden tot reductie van faalkosten!

« Terug

Laatste versie: 11 maart 2014 -   Klik hier voor Sitemap